Jak bezpečně udělit přístup do Gmailu ostatním

Vytvořeno 14.4.2021, Martin Svetlánsky - váš Google Workspace Specialista


Mezi základní nástroje Google Workspace patři bezesporu služba Gmail. Slouží hlavně pro práci s elektronickou poštou. Můžete ji odeslat a přijmout, organizovat a ukládat přílohy do cloudu.


Občas se dostaneme do situace, kdy potřebujeme naši e-mailovou schránku sdílet s někým jiným. Dávat své heslo a osobní údaje pro vstup do e-mailové schránky Gmail a tím i do celého účtu Google není dobrý nápad. Rada zní: ,,Nikdy nesdělujte své heslo do Gmailu".


Naštěstí existuje funkce v Gmail, který nám umožňuje sdílet e-mailovú schránku bezpečně. Uživatel, který dostane od vás přístup může číst, posílat, mazat a odpovídat na e-maily, které vám přišli. Pokud odešle e-mail, Google zobrazí zprávu: ,,Odesláno uživatelem a zobrazí e-mail tohoto uživatele. Nemůže chatovat s ostatníma a měnit vaše Google heslo. Zároveň nemá přístup do ostatních služeb Google Workspace, je do Gmail.


  1. Přihlašte se do vašeho Google účtu. Více na toto téma jsem se věnoval v článku ,,Jak se přihlásit ke svému účtu Google" a když ještě účet Google nemáte, tak v článku ,,Jak založit účet Google zdarma"

  2. V internetovém prohlížeči zadejte adresu www.gmail.com a vstupte do vaši e-mailové schránky u Google. V pravé horní části je ozubené kolečko. Klikněte na něj.


Objeví se volba rychlého nastavení. Protože potřebujeme možnosti plnohodnotného nastavení. Klikněte na ,,Zobrazit všechna nastavení"


Ukáže se vám plnohodnotná nastavovací konzole. Když zvolíte možnost ,,Účty a import", naleznete sekci ,,Udělení přístupu k vašemu účtu". Zde si zvolíte i chování jak Gmail bude postupovat v případě aktivity jiného uživatele. Doporučuji nechat tovární nastavení: ,,Pokud konverzace otevřou jiní uživatelé, ponechat jako nepřečtené." a ,,Zobrazovat tuto adresu i člověka, který zprávu poslal."


Po kliknutí na ,,Přidat další účet" se otevře nové okno. Zde zadejte e-mailovú adresu uživatele, kterému chcete udělit přístup.


Google odešle na e-mailovou adresu uživatele potvrzovací zprávu. Uživatel klikne na speciální odkaz, tím potvrdí svou identitu a dostane přístup do vaši e-mailové schránky.


Pokud již nechcete sdílet váš Gmail, můžete zrušit přístup ostatních uživatelů na stejném místě v nastavení.


Využijte poradnu zdarma. Stačí, když mi napíšete na PORADNA@LEKTORGOOGLE.EU a všechny vaše dotazy zodpovím.

Martin Svetlánsky
Váš lektor Google Workspace

E-MAILOVÁ PORADNA ZDARMA

Zeptejte se na používaní online kancelářských nástrojů Google Workspace. Rád vám všechny dotazy zodpovím a poradím. Potřebujete nastavit nástroje? Nevíte jak aktivovat některé funkce?

VÁŠ DOTAZ MI NAPIŠTE NA PORADNA@LEKTORGOOGLE.EU